Калъф за пазарска количка

Калъф за пазарска количка 3 1024x768 Калъф за пазарска количка

Калъф за пазарска количка

Някой дизайнер на пазарски колички хубаво е измислил приставката за сядане на бебче или малко детенце, но си трябва и нещо, за да го предпазим да не смуче дръжката й, синджира й за заключване към друга количка или като се килне встрани, да не се удари (или да оближе и там). Колкото и да е добре да гради имунитет, лично аз предпочитам да опазя Бебси от горе-описаните действия icon wink Калъф за пазарска количка Откак й уших този калъф, съм много доволна, като я боцна вътре! Хем й е меко на дупето, хем топло, хем си има залъгалка и картинка, хем си е нейният бактериален свят icon wink Калъф за пазарска количка

Калъф за пазарска количка 7 1024x768 Калъф за пазарска количка

Но ще ви призная първо, че това е най-дълго подготвяната публикация!!! А сигурно беше и най-дълго правеното шито нещо от мен icon wink Калъф за пазарска количка Започна се с една идея и невъзможност да открия откъде да купя такъв калъф в детските магазини (по френско). После търсих платовете около седмица и нещо. След това обиколих няколко различни хипермаркета, за да измеря количките им, че са различни (как ли съм изглеждала отстрани с листче, химикалка и шивашки метър), после падна едно умуване как да изглежда кройката…Последваха към 10 дена търкаляне на платовете по масата и шиене по тигел на ден, докато патето спи. И дойдоха празниците и прибирането у дома. Описването и чертаенето на кройките отне не по-малко време от самата калъфка! icon wink Калъф за пазарска количка

Не че не ми достига Ай Кю, но Бебси си иска вниманието и малкото откраднати минути не ми стигнаха, за да съкратя етапите от 2 месеца на няколко часа! Защото толкова си трябват, ако правиш само това icon wink Калъф за пазарска количка

Калъф за пазарска количка 4 Калъф за пазарска количка

Та за калъфа, много е удобен! Ако и вие искате такъв, ето как можете да си направите:

Какво ви трябва:

-         1 метър памучен плат, поне 140 см широк. Или по 1 метър от 2 цвята памучен плат, към метър ширина. Аз използвах едноцветен плътен плат и шарен тънък плат.

-         8 см отлеп-залеп в цвета на плата (или в цвета на по-тънкия плат, който ще е отдолу).

-         Плосък ластик, 4-5 мм широк, към 50-60 см дълъг

-         Конци в цветовете на платовете или плата.

 Калъф за пазарска количка 6 1024x768 Калъф за пазарска количка

Ако правите занимателна бродерия, ще ви трябва:

-         Шарени парченца тънък памучен плат

-         Всякакви модели и цветове дантелки и сиджимки (идеална залъгалка за моята Бебси)

-         Отлеп-залеп, съвсем малко, за да направите място за закачане на бибка, дъвкалка, любима дребна играчка.

-         Конци

Калъфката може да обхваща цялата седалка за дете в пазарска количка, т.е. да покрива облегалката, седалката, страниците, предната част и цялата дръжка (за която ние я държим и бутаме), но може и да бъде по-семпла и да обхваща само облегалката, седалката и предната част в по-голямата й част (без края на дръжката).

Ето кройка за цялостния вариант:

 Кройка Калъф за пазарска количка

И за по-лесния:

 кройка 2 Калъф за пазарска количка

Последователни стъпки:

 1. Изглаждате платовете с ютия и очертавате (откъм обратната страна) прави линии на около 1,5 см от края на 2 от страните, следвайки успоредно нишката на платовете.
 2. Като се водите от тези линии, начертавате избраната кройка с креда откъм гърба на двата плата. Т.е. чертаете два пъти едно и също. Ако ползвате само един плат, двете кройки са от него. Иначе чертаете веднъж на плътния плат и веднъж на по-тънкия.
 3. При по-сложната кройка, скроете двете страници отделно от основното тяло. Пак два пъти, по един комплект от всеки плат.
 4. Начертайте и една ивица плат от 14 на 100 см от по-тънкия плат.
 5. Изрязвате кройките с 1 см запас, т.е. 1 см извън очертаните линии.
 6. Ако правите бродерия или някакви уши с отлеп-залеп за играчка или биберон, сега е моментът да го направите на отбелязаното парче.
 7. След това зашивате двата трапеца (страниците) за основното тяло (както е на схемата по-долу), като зашивате също и страните им съответно за „облегалката” и предното пано с изрезките за крачетата. Правите това и с двете еднакви кройки.
 8. Подгънете парчето плат от 14 на 100 см от едната дълга и двете къси страни. Направете подгъва малко по-широк, за да можете накрая да прокарате в него ластик.
 9. Наложете двете еднакви кройки една върху друга (лицата на платовете се гледат) и набодете с карфици цялата им обиколка, като в предната част захващате и лентата плат (откъм непоръбената й дължина).
 10. Зашийте като оставите само страната откъм „подгъв на облегалката” незашита, за да можете да обърнете калъфката откъм лицевата й страна.
 11. Изрежете правоъгълниците за крачетата (онези 14 на 12 см) с 1 см запас. Но в крайщата цепнете по диагонал до линията на кредата.
 12. Обръщате калъфката и изглаждате старателно.
 13. Подгънете навътре изходите за крачетата, като зашивате двата плата един за друг.
 14. Подгънете навътре и зашийте линията на „подгъв на облегалката”, откъдето обърнахте калъфката.
 15. Зашийте 4 парченца отлеп-залеп за подгъва на облегалката и самата облегалка, така че да се гледат и да можете да фиксирате калъфката за облегалката на количката.
 16. Ако сте ползвали по-лесната кройка, зашийте отлеп-залеп и на подгъва за дръжката, за да фиксирате предната част около дръжката на пазарската количка.
 17. Ако сте с по-сложната кройка, нанижете ластик по подгъва на лентата (вижте схемата). Трябва да е достатъчно набрано, за да не се изплъзва от краищата на дръжката на количката.

Кройка б Калъф за пазарска количка

 Калъф за пазарска количка b 1024x765 Калъф за пазарска количка

Готови сте! Може да си определите някаква точна схема за сгъване и да си направите коланче с отлеп-залеп накрая, което да зашиете за самата калъфка. Като я сгънете, пристягате с коланчето и тя си стои така сгъната icon smile Калъф за пазарска количка

 Калъф за пазарска количка 8 1024x766 Калъф за пазарска количка

Приятно ползване! А може и за подарък да направите icon smile Калъф за пазарска количка

This entry was posted in Арт ателие and tagged , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Калъф за пазарска количка

 1. „А може и за подарък да направите“ – който може обаче. ;)
  Фактът, че мъникът се забавлява вътре е достатъчно красноречив за успеха на калъфа ти, Тики. ;) Да ти е все такава усмивка Йоана!
  Гуууш!

  • TiKi says:

   Такова нещо може и на ръка да се ушие или да се скрои и да се занесе на шивачка :) И те са хора, работа им трябва! :)
   Благодаря ти, Усмиш!

 2. Bety says:

  Ей, това Тикииии, и нейното сладко Йоанче! Страхотно изпълнена идея!

 3. Traiana says:

  Изглежда страхотно! Направо може да го патентоваш! Идеята е невероятна!

  • TiKi says:

   Учудвам се, че не виждам навсякъде такива калъфи. Пазарските колички са наистина мръсни, а седалките твърди, понякога ледени и мокри.
   Мерси, Траяни! Усмивка от мен и Бебси!

 4. yoli says:

  Опасно човече си, ей! Как ти хрумват подобни дивотии, и аз незнам. Не мога да ти се нарадвам! И на сладката дупла също!

  • TiKi says:

   Лесно ги измислям, като я гледам какво прави в пазарската количка :) Първо слагах пелена, но тя само се размества. А като настана зима, се замислих за нещо по-изолиращо от студената седалка. Та така!
   Целувкиииииии :)

 5. Мъх says:

  Искам да се смаля и да съм ти дете;) Много си грижовна;) А творението ти е уникално, красиво, занимателно, …, абе думи нямам. Гушни Хилчо от мен;)

 6. Radost says:

  Страшно идейно, а и перфектно изпълнено! Наистина много се впечатлих от идеята, Тики:) Поздрави за теб и много целувки за малкия бонбон!

 7. Татяна says:

  Здравей! Не се познаваме, макар че от поне две години надзъртам в твоето кътче, но… този път не можах да си замълча. Творението плаче за т.нареченото Патентно ведомство , а след това за някоя фирма, която да го въведе в серийно производство! Куклата изглежда щастлива и доволна и сигурно се забавлява много . Поздравления за идеята, изпълнението и презентацията! Бъдете здрави и много щастливи!

  • TiKi says:

   Здравей, Танче,
   Много ти благодаря за милите думи! :) Ама нямам чак такъв принос в измислянето на калъфката, защото срещнах разни такива творения из нета, когато се главоблъсках как да я скроя. Така и не намерих кройка, та сама си я сглобих, но иначе видях нагледно моята идея :) Моето истинско участие е самата кройка, много съм доволна, че се справих, защото досега не съм попадала на пазарска количка, на която да не става. Дори на новите в Кауфланд София стана, а те са огромни и с някакви нови перки отстрани… Неясно защо, трябва да си държиш количката там ;)
   Усмивка от мен и Бебси!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ две = 6

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *