Пано стена – част 5 – Кладенец

Пано стена кладенец 1024x685 Пано стена – част 5 – Кладенец

Пано стена – част 5 – Кладенец

Пре-преговор на увода за новодошлите icon smile Пано стена – част 5 – Кладенец

В няколко поредни публикации (към 12 или 13) ще ви занимавам с едно пано за стена, съчетало в себе си различни бродирани сценки и малко пачуърк финиш. Ще я караме поетапно, сценка по сценка, както именно действието се развиваше и при мен. Самото пано ще видите накрая, защото и аз чак тогава го видях icon wink Пано стена – част 5 – Кладенец

Започнах от една идея, но без да съм чертала точни планове, кройки, мерки и сценки в аванс. Дори не знаех колко ще е голямо самото пано. Намислих си само тема, около която да се въртят сценките, а имено да пресъздават различни епизоди от ежедневието на едно дете – игри, приятели, училище, четене на книжки, писане на домашни и т.н. Не знаех колко сценки ще ми трябват, не ги и бях намислила в аванс. Но започнах. С лист и молив, нарисувах една-две. После пресъздадох от плат. Получи се каквото исках и набрах хъс за продължението. И така, стъпка по стъпка, се получи нещо красиво, превело точно моята първоначална идея (макар и мъглява) и което краси сега една от стените у дома icon smile Пано стена – част 5 – Кладенец

Когато дочакате да видите резултата от няколко седмици труд и решите, че и вие искате такова ръкоделие на стената си, просто следвайте моите стъпки и ще си направите едно, преди да сте се усетили! Можете да си разпечатвате моите скици на сценките и да правите същите, а можете да си направите ваши, по тема, която ви е присърце. И паното може да е със съвсем други размери. Както се вдъхновите! Моето накрая излезе 120 на 80 см.

Тук е менюто, което ще приюти всички етапи.

Новостите:

Петата сценка от серията е това момиченце, което се прибира от училище и минава покрай един кладенец. Това беше най-първата сценка, която направих и когато напреднах в измислянето и оформянето на концепцията, се върнах на тази и я преработих, защото ми се виждаше много постна. Даже още не бях открила по-подходящия бод за бродиране и я бях правила на най-обикновен зиг-заг.

Сценката е сред най-малките, парчето плат е 16 на 16.5 см (плюс 1 см подгънато). Можете да си я уголемите, на мен такава ми дойде добре.

Какво ви трябва:

- Ленен плат в светъл цвят (моят е в прошарено светло сиво). За цялостната работа отиде около 120 см дължина при 160 см ширина на плата. За сценката, 18 на 18.5 см лен.

- Изрезки от платове

- Евентуално филц за покривчето на кладенеца и цветята.

- Конци в цветовете на платовете, а също и за бродиране на декоративни бодове, увивно растение, тревички и стъбла цветя.

- Тази скица:

 Скица кладенец

Относно стъпките:

Оттук следвате стъпките от 1 до 6 на първата сценка, която ви показах. Лично аз заших косата на момичето на ръка, както и краката и дланите й. А намотката с „въже” на кладенеца навъртях около тъмно кафявото парче плат преди да го зашия в двата края на машина.

 Пано стена кладенец 2 848x1024 Пано стена – част 5 – Кладенец

Стъпка 7

След като приключите с машинната част, се настанявате удобно с кутия шарени конци и започвате да бродирате на ръка. Правите цветята, на които цветовете са захванати само в средата, а стъблата избродирани. Зашивате висящото въже от кладенеца за кофата (с дискретен шев), бродирате дръжки на кладенеца, туфи трева, закопчалки на чантата, имитация на каменен зид по тялото на кладенеца, някой друг декоративен бод и едно увивно растение.

Стъпка 8

Изглаждате старателно сценката откъм гърба, подгъвайки 1 см по края.

 Пано стена кладенец 3 300x240 Пано стена – част 5 – Кладенец

Накрая и нея слагате горди настрана и обмисляте сценката за другия ден icon smile Пано стена – част 5 – Кладенец

This entry was posted in Арт ателие and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Пано стена – част 5 – Кладенец

  1. И аз понякога съм така замислена като нея… Човек има нужда да остане за мъничко със себе си. ;)
    Прегръдки, Тики!

  2. Eva Toneva says:

    Обичам да те чета, да гледам творенията ти, да те опознавам чрез това, което твориш! Невероятна с внимание към всеки детайл! :)

  3. Candy says:

    Олеле, Тики, ама това ме оставя бе думи… Такава красота! Леле, мила, толкова прецизно е изработено. Комплименти, най-искрени от мен! Прегръдки!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ седем = 12

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *