Пано стена – част 1 – Библиотечка

Пано стена библиотека 1024x683 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Пано стена – част 1 – Библиотечка

В няколко поредни публикации (всъщност доста) ще ви занимавам с едно пано за стена, съчетало в себе си различни бродирани сценки и малко пачуърк финиш. Ще я караме поетапно, сценка по сценка, както именно действието се развиваше и при мен. Самото пано ще видите накрая, защото и аз чак тогава го видях icon wink Пано стена – част 1 – Библиотечка

Започнах от една идея, но без да съм чертала точни планове, кройки, мерки и сценки в аванс. Дори не знаех колко ще е голямо самото пано. Намислих си само тема, около която да се въртят сценките, а имено да пресъздават различни епизоди от ежедневието на едно дете – игри, приятели, училище, четене на книжки, писане на домашни и т.н. Не знаех колко сценки ще ми трябват, не ги и бях намислила в аванс. Но започнах. С лист и молив, нарисувах една-две. После пресъздадох от плат. Получи се каквото исках и набрах хъс за продължението. И така, стъпка по стъпка, се получи нещо красиво, превело точно моята първоначална идея (макар и мъглява) и което краси сега една от стените у дома icon smile Пано стена – част 1 – Библиотечка

Когато дочакате да видите резултата от няколко седмици труд и решите, че и вие искате такова ръкоделие на стената си, просто следвайте моите стъпки и ще си направите едно, преди да сте се усетили! Можете да си разпечатвате моите скици на сценките и да правите същите, а можете да си направите ваши, по тема, която ви е присърце. И паното може да е със съвсем други размери. Както се вдъховите! Моето накрая излезе 120 на 80 см.

Първата сценка от серията е този уютен кът за четене и плетене (ако не си личи, това до фотьойла е кълбо прежда с 2 игли) icon wink Пано стена – част 1 – Библиотечка Сценката е малка, парчето плат е 15 на 17 см (плюс 1 см подгънато). Можете да си я уголемите, на мен такава ми дойде добре.

Какво ви трябва:

- Ленен плат в светъл цвят (моят е в светло сиво). За цялостната работа отиде около 120 см дължина при 160 см ширина на плата. За сценката, 17 на 19 см лен.

- Изрезки от платове

- Филц в пастелни тонове

- Конци в цветовете на платовете и филца ви.

- Тази скица:

 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Стъпка 1:

Разпечатвате моята или рисувате ваша картинка в реално необходимия ви размер. Взимате бяла хартия за печене и налагате върху рисунката. Прерисувате с маркер всеки един елемент от нея, поотделно. Изваждате го от сценката цял, т.е. ако е застъпен под друг елемент, мислено го удължавате (с 1-2 мм).

Стъпка 2:

Изрязвате всички прерисувани елементи от хартията за печене и изваждате всички налични платчета. Налагате хартиените шаблони върху платчетата и си изрязвате елементите от тях.

 Пано стена библиотека 4 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Стъпка 3:

Подреждате всички платнени изрезки върху ленената сцена. Центрирате ги, така че да ви допадне.

Стъпка 4:

Фиксирате най-едрите и застъпени елементи с карфици. Другите махате от сценката, без да ги разбъркате.

 Пано стена библиотека 2 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Стъпка 5:

Настройвате си машината и пробвате на изрезка избрания тигел. За бродирането ви трябва най-обикновен зиг-заг, но с доста затегнати параметри. Ширината на зиг-зага слагам на 2, разкрачът на 0,4. Вижте как е при вас. Бодът трябва да изглежда така:

 Бродиращ зиг заг 300x113 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Стъпка 6:

Пристъпвате към зашиването на елементите върху плата.

Стъпка 7:

Вече зашили всичко, което може да се мине на машина, сядате да довършвате на ръка елементите. Книжките на библитеката имат нужда от „етикети” или по-скоро „надпис”, вазата и абажурът от някакъв мотив, разтворената книга от малко „текст”. Кълбото и иглите изцяло правите на ръка. Изрязвате си кръгче за кълбото и го зашивате за плата, като навивате около него конец сякаш е прежда.

Стъпка 8:

Изглаждате старателно сценката откъм гърба, подгъвайки 1 см покрая.

 Пано стена библиотека 3 Пано стена – част 1 – Библиотечка

Готови сте! Слагате сътвореното настрана и си наумявате какво ще изобразите на другия ден icon smile Пано стена – част 1 – Библиотечка

This entry was posted in Арт ателие and tagged , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Пано стена – част 1 – Библиотечка

 1. Мъх says:

  Абе, ти си нечовек;) Съвършено е!

 2. Candy says:

  Тики, това е, как да го назова?! ами съвършено е, а така изпипано и така старателно направено! Ах, Тики, великолепие е това пано! Прегръдки!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Кате! :) Вярвам, че в такъв случай ще ти хареса и самото пано, част от което е тази сценка :)
   Прегръдка! :)

 3. Траяна says:

  Много красиво и изящно, Тики! само дето вечно се надбягвам с времето и до шиене едва ли ще стигна:)

  • TiKi says:

   Е, то и аз рядко стигам принципно. Шиенето ми е на периоди… този беше малко по-дълъг от предишните, но няма да е безкраен. Пак ще минат години до следващата вълна на шиене :)

 4. Pingback: Пано стена – част 2 – На въже | cOOking TiKicOOking TiKi

 5. Pingback: Пано стена – част 3 – Приятели - cOOking TiKicOOking TiKi

 6. Pingback: Пано стена – част 4 – Колело - cOOking TiKicOOking TiKi

 7. Pingback: Пано стена – част 5 – Кладенец - cOOking TiKicOOking TiKi

 8. Pingback: Пано стена – част 6 – Моето училище - cOOking TiKicOOking TiKi

 9. Pingback: Пано стена – част 7 – Под дървото - cOOking TiKicOOking TiKi

 10. Pingback: Пано стена – част 8 – Родна реч - cOOking TiKicOOking TiKi

 11. Pingback: Пано стена – част 9 – Ученици - cOOking TiKicOOking TiKi

 12. Pingback: Пано стена – част 10 – Простор - cOOking TiKicOOking TiKi

 13. Pingback: Пано стена – част 11 – Люлка - cOOking TiKicOOking TiKi

 14. Pingback: Пано стена – част 12 – Maтематика | cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


четири + = 9

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *