Декоративна възглавница – Къща

Къща 2 b1 Декоративна възглавница – Къща

Декоративна възглавница – Къща

Добре дошли в новата рубрика на cOOking TiKi icon smile Декоративна възглавница – Къща Няма връзка с готвенето, но пак е занимание, в което влагам много мерак, а напоследък и време. Кухнята ни е по-скоро в режим оцеляване от известно време icon wink Декоративна възглавница – Къща Затова пък шевната машина от 3 месеца не успява да се види в почивка. Тъй като се посъбраха доста неща, реших да споделя. Току виж, за моя огромна радост, се вдъхновите и вие да изработите нещо от показаното и ми изпратите после снимка icon smile Декоративна възглавница – Къща За целта ви трябва шевна машина, няколко парчета плат и много хъс. Дори не е нужно машината да има много опции, аз използвам 2 основни бода, прав тигел и зиг-заг.

Тъй като нямам издържано шивашко образование, може на места техниката или обясненията ми да издишат, но това е начинът, по който аз съм намамила ситуацията и нещото ми се е получило.

Преди цял сандък години (бях на около 14), мама ми показа основните принципи в по-сериозното шиене (че портмоненца и кукленски дрехи шиех още от 8-9 годишна), т.е. как се вади кройка от Бурда, как се ползва машина, как се налагат и свързват скроените парчета и т.н. После машината й си го отнесе, защото моята фантазия нямаше граници и все измислях нещо. Когато Бурдите ни не можеха да ми предложат нищо, което обличаше идеята ми в професионално издържана кройка, сама си я стъкмявах. За разни несесерчета, чанти и раници работата се получаваше. Но за дрехите, имаше и фалове. Резултатът се случваше малко странно да виси тук-там, но си го носех с кеф icon wink Декоративна възглавница – Къща

Това беше предисторията, сега да се захванем с нещо лесно, шиене на калъфка за възглавница 40 на 40 см с мотив къща.

Къща 3 b Декоративна възглавница – Къща

Ако не можете да си измислите своя картинка или смятате, че ама хич не умеете да рисувате (не че аз умея), можете да си разпечатате шаблона за тази конкретна възглавничка оттук:

Мотив къща

Шаблонът трябва да е в реалния размер, който ви трябва, т.е. да се побира съразмерно в каре от 30 на 30 см.

Какво ви трябва:

- Плат за гърба на калъфката – 42 см на 50 см
- Плат за предната част на калъфката – 42 на 42 см
- Светло сив ленен плат за апликацията (или друг блед на цвят плат) – 30 на 30 см
- 3 копчета или 3 см отлеп-залеп лента от 15-20 мм ширина
- Няколко дребни копчета за цветята
- 120 см дантела, не повече от 12 мм широка
- Всевъзможни изрезки от платове
- Филц в разни цветове. Нюанси на бежаво, кафеникаво, кремаво, както и пастелно жълто и зелено са най-необходими. Продават се в магазините за приложни занимания, може би и в книжарниците.
- Конци в тоновете на платовете ви. Купувайте си макари от 500 м, защото бродиращият зиг-заг бод е изключително консумиращ.

Къща б1 Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 1:

Изрязвате си от ленения плат парче 30 на 30 см. Следвайте много точно дължината на нишката на плата, не режете по диагонал, че „образът” ще ви криви един ден.

Почиствате парчето плат със средно широк и разкрачен зиг-заг. На моята машина слагам на 1 за разкрач, на 3 за ширина на зигзага. Важното е да направите това, за да не ви се разнищва платът по краищата. Винаги си пробвайте новите бодове върху парченце плат, за да настроите най-добре машината си.

 Почистващ зиг заг 300x115 Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 2:

Взимате вече нарисувания върху хартия мотив, в реален размер. Аз първо рисувам с молив, после повтарям линиите с маркер. Взимате бяла хартия за печене и налагате върху рисунката. Прерисувате с маркер всеки един елемент от нея поотделно. Изваждате го от сценката цял, т.е. ако е застъпен под друг елемент, мислено го дорисувате.

Стъпка 3:

Изрязвате всички прерисувани елементи от хартията за печене и изваждате всички налични платчета. Налагате хартиените шаблони върху платчетата и си изрязвате елементите от тях.

Стъпка 4:

Подреждате всички платнени изрезки върху ленената сцена. Центрирате ги, така че да ви допадне. Ако нещо не харесва в избора на плат за някой елемент, изрежете си друг. Разменяйте изрезките, докато видите цветовото съчетание, което ще ви усмихне доволни.

Стъпка 5:

Фиксирате най-едрите и застъпени елементи с карфици. Другите махате от сценката, без да ги разбъркате. В случая с къщата, можете да оставите само основата на сградата и единия облак.

Стъпка 6:

Настройвате си машината и пробвате на изрезка избрания тигел. За бродирането ви трябва най-обикновен зиг-заг, но с доста затегнати параметри. Ширината на зиг-зага слагам на 2, разкрачът на 0,4. Вижте как е при вас. Бодът трябва да изглежда така:

Бодиращ зиг заг 300x113 Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 7:

Протича някак най-бързо. Това е зашиването на елементите върху плата. Частите от тях, които са под друг елемент, не е нужно да тигелирате, натрупват се много бодове един върху друг и хабите конец. Тук зашивате основата на къщата само там, където няма да слагате отгоре покрив или правата лента отдолу. После зашивате покривчетата и долното дълго парче. Следват прозорците, подпрозоречните первази, вратата и сърцето върху нея. На прозорците минавате и по един тигел, за да изобразите самите им крила – по един вертикален и един-два хоризонтални.

Къща 4 b Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 8:

Можете да изпипате сценката с цветя и облаци. Изписването на овал с тигела изисква повече търпение. На почти всеки 2-3 превъртания на иглата, трябва да повдигате крачето на машината и нищожно малко да врътвате плата. Ако не сте толкова прецизни с педала на машината, може и ръчно да превъртате, за да не прекалите с бодовете, преди да врътнете. Играта е голяма, но си струва.

Стъпка 9:

Можете да зашиете по едно дребно копче върху цветята.

Къща 6 б Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 10:

Взимате парчето плат 42 на 42 см, с което ще довършите фасадата на възглавницата и го минавате с почистващ зиг-заг от всички страни. Изглаждате и него, и сценката, с ютия на пара (сценката гладете откъм гъба).

Стъпка 11:

Налагате сценката върху плата. Центрирате добре и фиксирате с карфици. След това зашивате заедно с обикновен прав тигел.

Стъпка 12:

С един или два успоредни прави тигела, фиксирате дантелата на свръзката между двата плата. Предварително я набодете с карфици и внимавайте да не ви се размества при шиенето. По-тесните и дебели дантели обичат да се изплъзват изпод крачето на машината.

Стъпка 13:

Вземете парчето плат за гърба. И го разчертайте така (с креда откъм гърба):

Схема 11 Декоративна възглавница – Къща

Внимавайте добре да определите посоката на шарката на плата. В случая, стрелката ви показва коя е долната част на шарката. Страната от 40 см се явява ширина.

Стъпка 14:

Изрежете скроения плат, като оставяте по 1 см марж от всяка страна. Срежете плата и по плътната линия между двата пъти по 4 см. Почистете цялата обиколката на всяко парче със зиг-заг.

Стъпка 15:

Изгладете с ютия на пара двете парчета. След това прегънете всяко по пунктира и изгладете. Пунктирът отнема около ¼ от 4те сантиметра. След това прегънете още веднъж по линията на 4-ия сантиметър. Изгладете отново. Трябва да получите 2 парчета, едното 32 на 40 см, другото 10 на 40 см.

Стъпка 16:

Набодете подгънатото с карфици и зашийте с прав тигел. Така и за двете парчета.

Къща 5 б Декоративна възглавница – Къща

Стъпка 17:

Наложете парчетата едно до друго (шарката в една посока), като застъпите двете подгънати части. По-късото парче върху по-широкото. Трябва така да ги напаснете, че общото разстояние да е 40 см, т.е. да получите квадрат от 40 на 40 см. Фиксирате и зашийте в краищата с няколко сантиметра тигел, за да не се разместват повече.

Стъпка 18:

По ваша преценка, зашийте върху подгънатите части 3 копчета с 3 илика или 3 парченца отлеп-залеп. А може и тик-так копчета.

 Схема 2 Декоративна възглавница – КъщаСтъпка 19:

Поставете готовия гръб на възглавницата с лице към вас, шарката надолу. Върху него наложете предницата на калъфката, с гръб към вас, картинката надолу. Уверете се, че добре сте поставили двете парчета, да не се окажете с картинка отпред и копчета отзад в различни посоки icon smile Декоративна възглавница – Къща Двете лица на калъфката трябва да се гледат!

Стъпка 20:

Фиксирайте с карфици и 4те страни, следвайки линията на кредата. Зашийте с прав тигел.

Стъпка 21:

Разкопчайте копчетата и обърнете калъфката с лицето навън. Изгладете старателно ръбовете и ползвайте с усмивка! icon smile Декоративна възглавница – Къща

Patchwork cushions Декоративна възглавница – Къща

This entry was posted in Арт ателие and tagged , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Декоративна възглавница – Къща

 1. Изключително се радвам, че направи тази рубрика, Тики. Много се чудих дали ще посмееш да го направиш. Казвам „посмееш“, защото това е изкуство, които много малко хора могат да правят. Самото описание съпка по стъпка също отнема доста усилия и време. Но нещата, които правиш не могат да останат зад кулисите. Трябва да се видят от нас. Защото тези твои способности будят невероятни емоции в нас. Радваме ти се, възхищаваме и аплодираме! Ти си невероятно талантлива, мое сладко момиче. Помни какво ти казвам! Не го забравяй и върви с това напред!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, мила ми фея! Ти си една от причините да го направя, защото така откровено и стимулиращо изразяваше одобрението си! Моят Фифин си задържа не повече от 5 секунди погледа върху творението, което му навирам под носа и измъква едно насърчително: „А, добре е…“.

   Само ми отне време да измисля как точно да го направя и максимално онагледя. Дано съм полезна на любителите на шивашките занимания.
   Прегръдка за теб! :)

 2. Ооооо, ама тя не е само една възглавничка, а цяла серия!
  И всичките до една са толкова чаровни!
  Поздравления, мила Тики и много вдъхновение! :)

  • TiKi says:

   Мерсиииии, Креми :)
   Възглавничките започнах ей така, с идея за розовата версия на къщата. Уших я за мама, за Коледа. Но пък резултатът взе, че ми хареса и след тази уших още много. Кадърът е хванал едни от последните :)
   Усмивка от мен!

 3. Браво, радвам се, че красотата вече е факт и тук! Йеее! :
  Сега има само да се дивя и да мигам на парцали, както се казва… Май първо ще взема уроци по шиене и тогава ще чета отново стъпките, защото по-скоро има да се спъвам, отколкото да стъпвам. Прекрасни неща твориш, нали си знаеш! :)
  Прегръдки, другарче!

  • TiKi says:

   Дам, умеенето да се ползва шевна машина, си е необходимо, че колкото и да се опитвах да съм подробна, обясненията ми все пак са за по-напреднали :)
   Прегръдки, Усмиш!

 4. Браво на момичето! Възглавничките ти са приказно красиви, Таня! Но някак ми се натрапва мисълта, че нещо ново, малко и много хубаво те е провокирало да сътвориш тези приказно-детски картинки върху тях, а? ;) ))
  С предисторията ми припомни младежките ми години, в които и аз окупирах мамината машина. Първото ми творение бе лятна рокля със сплетени на плитка шнурове за презрамки – колко зор видях, докато обърна налице всяко шнурче, след шева…. Весело беше.
  Пожелавам ти нестихващо вдъхновение за новото хоби, много настроение и удовлетворяващи резултати!
  Целувки далечни!

  • TiKi says:

   На натрапващата ти се мисъл, само ще кажа ;)
   Зачудих се какво ли беше първото ми нещо?! Май мама ми показа и уших една жълта блуза, тип суечър, с голям джоб отпред. Платът беше тънък, памучен, но с изглед на велурени джинси. Най-интересното е, че въпросната блуза е още жива! С мама я обличаме като домашна дрешка, когато сме на вилата :)
   Благодаря ти, Ирме :)
   Прегръдка!

 5. krasi_mm says:

  Е, Танче, уби ме. Страхотна публикация. Аз си шия по моделите на Бурда, само правите поли сама си правя кройките. Виси тук-там, но си е мое творение:))) А тези възглавнички- страхотни за детската стая (нвищо че вече са в тинейджърска възраст).

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Краси :)
   За всякакъв декор са подходящи. Просто може малко „по-зряла“ сценка да им се спретне :)
   Усмивка от мен!

 6. Eva Toneva says:

  Прекрасна си, Тики! Още след първите няколко изречения и снимки, веднага ми изникна една героиня от детски филм – Сръчковката Камбанка. Зами фея сръчковка си ми, мила, ама от големите. Голяма прегръдка от мен! :)

 7. Ей как ме радваш с тая рубрика, много си ми на сърце! От моята кръвна група с шиенето, много обичам всичко, което можеш да си направиш в къщи! Страхотно си ги направила, направо са вълшебни, а за всички стъпки ти свалям шапка, нямам го това търпение. Мога с теб да си говоря значи много дълго за перипетиите около ученето, аз се заинатих и се научих сама, но искам да ти кажа, че ще чакам с нетърпение всеки следващ проект! Прегръдки!

 8. Прекрасно е всичко и публикацията, и снимките, и описанието. Ти си истинска вълшебница, Тики. Много красиви неща си сътворила. Де да можех и аз да работя с машина, ама уви. Искам да си имам една такава възглавничка у дома, но освен от м-н English Home в Мола, сама едва ли бих се справила и я направила.
  Прегръдки!

  ПП: Ще чакам следващата публикация с нетърпение!

  • TiKi says:

   Мисля си, че и на ръка можеш да си ушиеш красива възглавница или нещо, което ти хрумне и искаш да видиш реализирано. Аз и така много съм шила, дрехи на кукли, шалвари и къси гащета за мен… Лятно време на село, без шевна машина, само с бабината кутия с игли, ластици, копчета и конци, пак се занимавах успешно. Докато в селото още имаше нещо като Домашни потреби с 4-5 топа плат, нямах проблем да се снабдявам с материал за фантазиите си :)
   Опитай! :)
   Усмивка от мен и благодаря за милите думи, Габи! :)

 9. Роси says:

  Танче,страхотни възглавнички си направила,а пък предполагам и колко по-уютно ти е като знаеш,че сама си ги направила и то по твой вкус,удовлетворението е неминуемо и с пълно право,поздравления и честита ти нова рубрика!

  • TiKi says:

   Приятно е, да :) Да видиш как някоя съвсем бегла хрумка добива постепенно форма. Винаги съм се удивлявала как просто е достатъчно да започнеш и нещото се получава, идеята става материя :)
   Благодаря ти, Роси :)

 10. Мъх says:

  Тики,
  поздравления за новата рубрика. Аз страшно си падам по такива неща и с кеф бих крала ли крала идеи от теб. Обаче може ли да метваш огризките от шаренките си парчета насам, че тук не е развихрен пазара в тази посока;)? Т.е. има места, ма все пак е недостатъчен.
  Щегувам се. Все ще се намери идея и за нашите парчета, само време да намеря;)
  Чакам следващите, щото в периода оттук насетне, допускам , че доста ще работиш в шивашкото ателие.

  ( майка ми и баща ми работиха 30 години в бранша, та и аз поназнайвам нещичко;))) Ще споделяме опит и идеи;) Прегръдка!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Марте :)
   Не знам дали всеки има изрезки от платове у дома, но у нас винаги е имало (защото и мама си шиеше разни неща през годините) и с тях съм се вдъхновявала неведнъж. Тук си нямах нищо, освен шевна машина (подарък от мама за новия ми дом) и няколко макарички. Когато ме удари вдъхновението, си мечтаех парчетата изрезки от дома да долетят дотук. Накрая просто посетих тукашните 3 магазина за платове. Изборът наистина е голям, до степен да затруднява съчетаването на подходящи нюанси, защото не можеш да влачиш един топ до друг, за да видиш дали ти допада. Но с много ходения до магазините, си посъбрах парцалчета. Добре, че отзивчиво ми режеха по 20 см плат. Добре ги разигравах продавачите из магазина да ми кръцнат малко оттук, малко оттам ;) Но в крайна сметка все ме ошушкваха на касата… та не се оплакваха.
   А щом твоите родители са се занимавали с това, трябва да имате платове. Стари дрехи също вършат работа. Нарязах няколко стари дрехи, включително нарочно купени от брокант ;)
   Чакам да споделяш и от твоя опит, Марте! Прегръдка! :)

 11. Ина Петкова - tillia says:

  Тики, искрените ми поздравления! За майсторството, за цветовите съчетания, за подробните стъпки, за красотата, която си създала! Ще ме накараш да извадя машината! :)
  Прегръдка!

 12. Горещо приветсвам новата ти рублика, Тики! Не ме бива много в шиенето , но с удоволствие ще наблюдавам какво правиш с тези твои златни ръце.

 13. gogolina says:

  Милата тя :) че и стъпка по стъпка е описала целият процес! Герой си ти Тики! Аз не бих посмяла да напиша подробно кое как съм ушила, трудна задачка е това :)
  Иначе си майсторя подобни нещица и аз като теб, но твоите са направо като картини. Изпипани до най -малкия детайл! Браво!
  Страхотна весела колекция от възглавнички :)
  Ще си крадна някоя идейка от теб ;)
  Прегръщам те сладуранке <3

  • TiKi says:

   Мерсииии, мила ми Дани :) :)
   Описването отне време, но ако някой намери полза от него, значи е имало смисъл да го пиша :) За другите възглавнички… ще е копи-пейст, че то технологията е същата ;)
   Покажи, моляяяяяя, като направиш нещо :*
   Прегръдка и от мен!

 14. Pingback: Декоративна възглавница – къщички за птици | cOOking TiKicOOking TiKi

 15. Pingback: Декоративна възглавница – Бухалчета - cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


4 × три =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *