Пица с виенски кифли

Пица с виенски кифли 1024x682 Пица с виенски кифли

Пица с виенски кифли
По рецепта на Венчето*

Продукти:

5-6 виенски кифли (рецептата)
200 гр шунка
200-250 гр настърган кашкавал
½ пакет масло (от 125 гр)
Ким за поръсване (млян и на зърна)
Към 1 чаша прясно мляко

 Пица с виенски кифли 2 682x1024 Пица с виенски кифли

Приготвяне:

Фурната се загрява до 200°С, а форма за торта от 22 см се намаслява. Виенските кифли се нарязват на еднакво дебели колела. Половината от тях се топват в млякото и подреждат на дъното на формата. Трябва плътно да го покриват. Отгоре се разпределя шунката, нарязана ситно. Поръсва се с половината от кашкавала.

 Пица с виенски кифли 3 1024x682 Пица с виенски кифли

Следва втори ред колела от кифли, пак напоени. Завършва се с обилно поръсване с кашкавал и ким. Маслото се нарязва на филии и подрежда върху пицата.

Пицата с виенски кифли се слага да се пече, докато кашкавалът се стопи и позлати, към 20-30 минути. Поднася се топла.

Пица с виенски кифли 4 1024x762 Пица с виенски кифли

This entry was posted in Тестени and tagged , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Пица с виенски кифли

 1. TiKi says:

  Баба има много сладки мерки в тетрадката си. Понякога ме озадачава, защото не знам на какво отговарят. Най-трудни са ми онези, които описва като цена. Например тази доза пица е за „квадратната ламаринена тавичка от 1 лв”! :)

  * Венчето пък ми беше любима! Беше първа братовчедка на баба и много интересна личност. Помня усмивката й, елегантната й осанка и огнената й коса! По мое време беше вече пенсионерка, но навремето е била учителка по руски. Често й ходехме на гости, особено лятно време, защото живееше до Южния парк и съчетавахме виждането с нея с хубава разходка :) Понеже й се явявахме по следобедно време, ни гощаваше с нещо сладичко. Някой кекс, сладкиш или маслени сладки. Тази пица не съм я опитвала, но пък присъствах, когато споделяше рецептата на баба. Нямам идея как съм го запомнила, минали са толкова години, но точно това с двата етажа и топването в мляко ми е останало. Само ми се губеше моментът, че е ставало дума за виенски кифли.

  Добре, че баба е записала рецептата. Нямам идея дали се намират все още в хлебарниците или сладкарниците виенски кифли, но пък можете да си направите от тях и да скокнете в миналото! Някъде в 1986-1988 година трябва да попаднете :) Оттогава е записката на рецептата, не самите кифли ;)

 2. Милена says:

  Ей на това му казвам аз подстрекателство! Подкокоросана от предишната рецепта, благополучно направих аз виенските кифлички. Да, ама пираните, които ми се явяват съпружие и деца, ги ометоха за отрицателно време. Добре, признавам, и аз се включих в омитането :) И сега, какво? Посред отпуска пак ще меся виенски кифли и ще ги пазя с пушка, за да останат и за пица. Чудна е рецептата! Чудна! Огромна благодарност!

  • TiKi says:

   Хихи :) Ще настане весело около теб, ако не искат да ти оставят кифличките за второто действие ;) То и при мен беше така, но моят лакомник е само един и с една кифличка по-малко, нещата пак бяха добре. Мисля, че след пицата му останаха още 2 или 3 да си дъвче така за закуска :)
   Усмивка от мен, мила!

 3. Кой друг би го измислил… :) Вече те откривам не само по снимките и по писанията, ами и по хрумките, да знаеш! :) Тики, чудна е! И определно би ми харесала повече от само кифличка (ама съм скромна, нали?).
  Прегръдки, другарче мило! ;) Поздрави на всички вкъщи!

  • TiKi says:

   Благодаря, Усмиш :) И на мен ми бяха по-интересни на пица, отколкото голи. Филип ги ядеше и с масло и сладко, та не му пречеше изчистеният вариант.
   Прегръдки и за теб, Герииииииии :)

 4. Много ги обичам Тикините вкусни измишльотинки! Каква е сега тази вкусотийка!!! Веднага ме засърбяха ръцете да я правя! Прегръдки!

  • TiKi says:

   Ще ти хареса, Слънчо :) Много приятна и лека, някак не точно пица. Може би, защото аз от една пица все очаквам и доматен сос.
   Прегръдкиии!

 5. Eva Toneva says:

  Уникална пица и снимки, Тики! Как ще заспя…. Прегръдки! :)

 6. Bety says:

  Тики, умори ме от смях с мерните единици! Но кулинар като теб е намерил начин да ги разгадае! И каква пица е това, на това творение повече му подхожда тържествено да го наречеш солена торта! Впечатляващ разрез!
  Прегръдки и усмивки!

  • TiKi says:

   И на мен ми е малко странно, че баба е записала произведението като пица. За мен тя си е на един етаж и задължително има домати или доматен сос :) Не че тук на тази пица й липсваше нещо, беше много приятна, макар и необичайна :)
   Прегръдки и усмивки и за теб, Бети!

 7. Роси says:

  Много нежни са виенските кифлички,Танче и със сигурност и пицата заслужава аплодисменти и облизване в изобилие!Прегръдка!

 8. Милена says:

  Не знам от кой да започна с благодарностите…..Започвам с милата ти баба и стигам до теб,Тики:))
  Тук по принцип винаги ми е хубаво и така носталгично ми мирише……все нещо ми напомня за нещо или някого……Общо взето ми е добре при теб!
  Пицата е „еди път“!Поздрави и усмихнат утрешен ден:))))!

  • TiKi says:

   Благодаряяяяяяя ти, Миленче! Така ме сгря! Адски се радвам, че пицата ви е харесала. На нас също :)
   Усмивка от мен!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ шест = 12

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *