Сладка зелена салата

Сладка зелена салата 680x1024 Сладка зелена салата

Сладка зелена салата
Съвсем веган и много витаминозна

Продукти за 2 порции:

1 голяма шепа микс от салатни листа (млади спанак, фризе, радичио, фелд, батавия)
1 зряла круша
6-8 личи
½ нар
1 шепа сушени червени боровинки
2 с.л. белено конопено семе
2 с.л. пчелен прашец
2 с.л. дулсе флейкс (вид сушени водорасли Palmaria palmata, наричани още морска салата, опция)

1 ч.л. мед
3-4 с.л. орехово олио
Сокът на ½ лимон

 Сладка зелена салата 2 681x1024 Сладка зелена салата

Приготвяне:

Салатата се изплаква със студена вода и подсушава. Поставя се в широка плоска чиния. Нарът, личитата и крушата се обелват, като крушата се нарязва на полумесеци, нарът се изронва на зрънца, а личитата се оставят цели. Разпределят се върху листата в чинията.

Салатата се поръсва щедро с конопено семе, пчелен прашец, дулсе флейкс и сушени боровинки. Медът, олиото и лимоновият сок се емулсират до гладък сос, който се пресипва в малка сосиера.

Сладката зелена салата се поднася веднага, придружена от медения дресинг.

Сладка зелена салата 3 682x1024 Сладка зелена салата

This entry was posted in Салати and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Сладка зелена салата

 1. TiKi says:

  Днес моят татко има рожден ден! :) За негово здраве ви черпя с една здравословна, постна салата! Не че подобно безместно и некиселящо нещо, на всичкото отгоре и с плодове („какво правят вътре?!”, би казал), ще му е по вкуса, но пък знае ли човек!? ;) Щом Филип, който хич не обича личи и нар, я намери за вкусна и си облиза паничката, значи и него има шанс да конвертирам ;)

  Да си ми жив и здрав, тате, свеж като тази салатка, а дните сладки като плодчетата и меда в нея :) Прегръдка от мен и наздраве днес! :)

  Това от мен за тази вечер, отивам да си мушкам колата в чуждия гараж, че за радост на Филип, тази нощ се чака студ, най-сетне… ;)

 2. И тук, да е здрав баща ти и много да се гордее с теб. То май не може другояче. Я кажи сега, откъде ти я роди главицата тази шантава салата. Ама се чуди мозъчето ти по цял ден какво ново да измисли, пъпкува насам натам .. Ей затова те обичам още повече!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Йоли :) Наистина му желая да ми е жив и здрав и много щастлив!
   Салатката… как я родих?! Почти не сядам на масата без салата и всеки път слагам каквото имам. В този случай, нямах домат, краставица или нещо по-нормално. Затова върху зелените листа търкулнах личита и нар (Филип ми ги донесе, ей така спонтанно! хем не ги обича). Другите донадки и те така влетяха върху салатата :) :)

 3. Тики, жив и здрав да ти е и винаги опора, защото близките ни хора определено са частицата, без която не можем. :) Бъдете всички здрави!

 4. Диана says:

  Много хубава идея, с красива визия, вкусни съставки и витаминозен ефект, Тики!
  Честит празник, много умилителни са пожеланията към твоя баща,
  а още и от мен, благопожелания за здраве и много споделени радости и щастие…

 5. Dani B. says:

  Да бъде здрав, щастлив и горд баща! Да споделяте винаги прекрасни мигове на щастие! Чудесна и много свежа салата! Поздрави, Тики! :)

 6. Иглика says:

  Тики, да ти е жив и здрав бащата, чуден свеж поздрав, много ми допадат всякакви подобни странни на пръв поглед комбинации за салати, поздравления!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Иг :)
   А салатката си беше много вкусна. Някак много ми пасваха личитата вътре. Жалко само, че имат такива костилки, та не можеш да се насладиш напълно на сочността им :)

 7. Eva Toneva says:

  На патерици, но от сърце пожелавам на рожденика здраве, дълголетие и безброй щастливи мигове. Салатата, макар и малко екзотична за моя вкус е красива и апетитна. Прегръдка! :)

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Еви :) :) А салатката може да звучи шантаво, но наистина е вкусна, нещата добре си пасваха! Филип не ядеше въобще салати, когато се запознахме, но покрай мен, а и след като опита българската шопска салата с истински вкусни зеленчуци, прояде и вече всичко приема вътре :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


7 + осем =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *