Кисели краставички

Кисели краставички 1024x684 Кисели краставички

Кисели краставички

Продукти за буркан от 400 гр:

Дребни корнишони
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
40 мл оцет
3-4 зърна черен пипер
Щипка синапено семе (опция)
Кръгче кромид лук
Клонче цъфнал копър

Приготвяне:

На дъното на измит буркан се пускат подправките, лукът и копърът. След това бурканът се пълни плътно с краставички, подредени вертикално.

Бурканът се пълни с вода до нивото на гърлото и се затваря плътно с капачка. Тази схема се повтаря, докато се изчерпат краставичките и бурканите.

Стерилизират се задължително, като тенджера се постила с парче плат на дъното. В нея се редят бурканите, изправени. От завирането на водата, се засичат 7 минути. Бурканите се изваждат и редят с капачката надолу. Когато изстинат, тя трябва да е хлътнала. Прибират се на хладно за 20-на дена.

Кисели краставички 2 1024x684 Кисели краставички

This entry was posted in Предястия and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Кисели краставички

 1. TiKi says:

  Дойде сезонът на крехките малки корнишони и се сетих за тази бабина рецепта :) Мислех, че съм я публикувала отдавна, но се оказа, че не съм. Повечето от вас сигурно ги правят именно така, плюс-минус някой грам или минута. На мен така са ми нежни, леко сладникави и приемливо кисели (защото хич не си падам по кисело принципно). Но трябва да призная, че Филип така направени не ги харесва. Той ги прави по друг начин и не одобрява нашия. А какъв е неговият? Струва ми се брутален… Първо ги държи в гевгир 2-3 дена в огромно количество едра сол (в хладилника). След това ги подрежда в един голям буркан и го пълни догоре с чист бял алкохолен оцет. Не стерилизира, а продължава да държи буркана в хладилника. Когато краставичките му станат готови… ги яде с апетит :) А аз се чудя как успява да преглътне нещо така отровно солено и кисело :D :D

 2. Въпрос на вкус, Тики. Така хем той ще си хапва от неговите сам, хем и ти ще се радваш на твоите си, хи-хи. Много обичам и аз кисели краставички. Нашата семейна рецепта е същата, но вместо синапено семе, винаги слагаме няколко зърна бахар на всеки буркан.
  Прекрасно утре, Тикиии! :) ))

  • TiKi says:

   Така е :) Само, че във Франция сякаш и индустриалните ги правят по филиповата рецепта… Правих руска салата веднъж и попаднах на също така възкисел и солен купешки буркан. Накрая не сложих… Нямах краставички по нашенски там… Тези на снимката правих миналата есен в малко количество… :)
   Прекрасно днес, Усмишко :) :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ 9 = шестнайсет

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *