Вишновка

Вишновка 681x1024 Вишновка

Вишновка

Продукти:

1 буркан от 1,7 л
Около 600-800 гр вишни
500-550 мл бял ром
Около 400 гр кафява захар

 Вишновка 3 681x1024 Вишновка

Приготвяне:

Вишните се измиват и почистват от костилките. Пускат се в буркана, който трябва да напълнят до половината. Което е в повече от ½-та буркан, се изяжда или използва за нещо друго.

Белият ром се излива върху вишните. Трябва да ги покрива с 1-2 пръста. Бурканът се затваря и държи в продължение на 20 дни на топло и слънчево място. Колкото повече слънце види, толкова по-добре.

 Вишновка 4 1024x682 Вишновка

След изтичане на периода, вишните се изваждат от буркана с решетеста лъжица, като леко се притискат, за да пуснат сок. Самите те се запазват за някаква сладкарска употреба (това са си пияни вишни), като се покриват със захар и прибират в хладилника.

 Вишновка 5 Вишновка

Течността в буркана се прецежда и премерва. Принципно, на 1 литър течност се слага 500 гр захар. С простото тройно правило от математиката се изчислява необходимата в този случай захар.

Премерената захар се изсипва при прецедената вишновка. Разбърква се, докато се разтвори. След това се разлива в бутилки и прибира на тъмно и сухо място, сравнително хладно. След 24 часа е напълно готова за дегустиране и така още 2-3 години.

 Вишновка 2 681x1024 Вишновка

This entry was posted in Десерти and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Вишновка

  1. TiKi says:

    Преди да направя тази вишновка, не бях опитвала никога… Благодарение на кулинарното си любопитство, обаче, както и на няколкото преливащи с плод вишневи дървета в околията, се заех да правя :) Рецептата е на много близка семейна дружка, която често си прави и винаги й е много успешна (според мама). Така че рецептата е изпитана и одобрена от 2 любителки на това питие :) Далече са и двете да се произнесат по качествата на моята, но на мен ми допадна! И макар да нямам база за сравнение, мисля, че производството ми беше много успешно!!! ;) Наздраве и весел летен уикенд! :)

  2. Pingback: Бонбони с пияни вишни -

  3. Pingback: Пилешко филе в сос от пияни вишни - cOOking TiKicOOking TiKi

  4. Pingback: Чийзкейк с пияни вишни - cOOking TiKicOOking TiKi

  5. Pingback: Шоколадова торта Черната Гора | cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


9 × = осемнайсет

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *