Сироп от бъз

Сироп от бъз 680x1024 Сироп от бъз

Сироп от бъз
По рецепта на баба

Продукти:

20-30 цвята бъз
2-3 лимона (нетретирани след беритба)
2 кг захар (баба е писала 3 кг, видя ми се много)
1 пакетче лимонтозу (нямах и не сложих)
3 л студена вода

Сироп от бъз 5 Сироп от бъз

Приготвяне:

Цветовете бъз се почистват от всякакви примеси, насекоми, ларви, увехнали цветове, листа. Изплакват се със студена вода. След това се пренасят в голяма купа (имах 4 литрова керамична салатиера). Заливат се с 3 литра студена вода.

Лимоните се измиват много старателно. Дори може да се накиснат за 30 минути в студена вода, за да се отделят евентуални вредни химикали (дори да сте купили нетретирани или био лимони). После се нарязват на колела, а колелата на половинки. Пускат се в купата с бъзовите цветове. Разтваря се и лимонтозуто вътре (аз нямах, както споменах). Купата се прибира за 24 часа в хладилника (може и просто да се остави на хладно място, покрита с марля или друга решетеста плоскост срещу любопитни насекоми).

Когато времето изтече, върху друга голяма купа се поставя гевгир. Той пък се застила с 2-3 пласта широка марля или тензух. Бъзовите цветове и лимоните се пренасят в гевгира, увиват на вързоп с марлята и изцеждат максимално. Трябва да се изстиска целият им сок. Силен мъж ще свърши най-добре тази част от работата. Вързопът се изхвърля. Друга марля се постила върху гевгира и „бульонът” от бъзовите цветове се прецежда в другата купа (при концентрирания екстракт). При нужда, процедурата по прецеждане се повтаря. Не ми се наложи.

Сироп от бъз 3 680x1024 Сироп от бъз

Прибавят се 2 кг захар (или 3 кг) в прецедения сок. Разбърква се от време на време, докато се разтвори напълно. Сиропът се връща в хладилника за още 1 нощ.

На следващия ден се разпределя в чисти стъклени бутилки, които се затварят и съхраняват на хладно. При поднасяне, във водна чаша се налива 1 пръст сироп от бъз и допълва с изстудена газирана или нормална вода.

Сироп от бъз 2 681x1024 Сироп от бъзГодината вече е 2020. Малката ми Йони помага да направим сироп от бъз!

Fabrication de sirop de sureau 1024x1024 Сироп от бъз

Сиропът от розов бъз е също така полезен и ароматен! icon smile Сироп от бъз

Baz Сироп от бъз

This entry was posted in Десерти and tagged . Bookmark the permalink.

10 Responses to Сироп от бъз

 1. TiKi says:

  Бях забравила, напълно бях забравила какво уникално приятно и свежо нещо е сиропът от бъз! От дете не бях пила…

  Дори бях забравила как изглеждаше бъзовият храст наживо. Всеки ден пърпорех привечер с колелото из селото и минавах покрай едни уханни храсти, натежали от цвят. Добре, че се развали времето и вместо с колелото, се разходих със съседката Терез. Тя се спря до един от бъзовите храсти и ме попита: „Ти нали искаше да правиш сироп от бъз? Това е бъз!”. На което цяла присветнах, защото наистина беше така! Бях видяла сиропа от бъз на Людмила Слокоски и се бях вдъхновила да правя, когато стане тукашният бъз :) С помощта на Терез се оказах с цял огромен букет от бъзови цветове! :) След 2 дена производство, днес го дегустирах и снимах. Просто съм очарована! Медено лятно ухание! Филип не беше пил никога и след 359 въпроса на какво прилича и дали няма да се отрови, го опита и на свой ред се омагьоса :) Следобед ще отидем да купим още 1 стъклена бутилка, защото се загрижи за правилното му съхранение :)

  Приятен ден на всички, аз отивам да дам по един голям буркан сироп на съседите (нямах толкова шишета, както се подразбра) :) :)

 2. Тики, и моята баба ми правеше, и аз не съм пила от години, и аз не знам как изглежда бъзът… И… направо ти завиждам благородно в момента. Дано поне догодина да успея да приготвя и аз. Само как си мечтаех, като гледах тазгодишните публикации за това изкушение в блоговете.
  Чудесно изглежда твоят! Насладете му се с половинката и усетете красотата на природата, която нито една химична продукция не може да замени.
  Хубава вечер, Тики! :)

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Гери :) Наливам ти виртуална чашка, да си припомниш колко е хубав :) Аз се уредих с бутилки и го разпределих както си му е редът. Раздадох и въпреки това остана толкова много! Ще има да пием пием пием :) Чудя се колко ли е траен… :)
   Весела и леко-читателна вечер, Гери :)

 3. Candy says:

  Обожавам! А снимките ти, Тики, са просто невероятни!

  • TiKi says:

   Благодаря ти, Кате :) Аз пък чакам да цъфне най-сетне лавандулата ни, за да пробвам да направя нещо и да видя как е на вкус :) Лимонадата ти е много впечатляваща! Досега само в гардероба сме слагали лавандула :D :D :D Е, и в вазичка :)

 4. Албена says:

  Един вкус от детството…спомням си даже, че едва дочаквахме да стане готов, след 1-2 дни подготовка.
  Ще приготвя тази година, но за директна консумация с по-малко захар :)

  • TiKi says:

   Аз преоткрих удоволствието от този сироп преди едва 1 година. И нямам търпение да стане :) Ти колко захар мислиш да сложиш, Албенче?

 5. Eoc says:

  И моята баба го правеше и аз го обожавах, но в пубертета развих силна алергия към това растение и сега дори не смея да припаря до него :(
  ще си остана само със спомените, и с пълните очи :)

  • TiKi says:

   Много странна алергия. Добре, че не е към шоколад или сладолед… Бъзовото ухание все ще го прежалиш :)
   Обаче, не разбирам защо не ми се отваря блогът ти. Всеки път ме препраща към някаква анкета на Морзила Файърфокс!… Ще пробвам по-късно.

 6. Pingback: Крем торта с бъз и шоколад - cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


7 − едно =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *