Конфитюр от ягоди

Конфитюр от ягоди 681x1024 Конфитюр от ягоди

Конфитюр от ягоди
По рецепта на баба

Продукти:

3 кг пресни зрели ягоди
1 ½ кг захар

P1430098с Конфитюр от ягоди

Приготвяне:

Ягодите се изплакват обилно със студена вода, почистват се от дръжките. Слагат се в широк разлят съд да се варят. Не се добавя вода, само се заливат със захарта. Ягодите пускат много сок. Разбъркват се често с дървена лъжица.

Конфитюрът се вари при кротко бълбукане, докато сосът се сгъсти толкова, че лъжицата да оставя пътека по дъното на съда.

P1430119с Конфитюр от ягоди

Готовият конфитюр се разлива в чисти, сухи и затоплени буркани. Докато е още врял, бурканите се затварят и обръщат с капачката надолу, за да се херметизират.

Конфитюрът от ягоди се съхранява на сухо и проветриво място.

Конфитюр от ягоди 2 680x1024 Конфитюр от ягоди

This entry was posted in Десерти and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Конфитюр от ягоди

 1. TiKi says:

  Ягодките на двора зачервиха бузи и все изчезва по една шепа от тях, когато намина натам ;) Нямаше да ми мине през ум да ги влагам в нещо, ако симпатичната ни съседка Терез не ни даде една кошница с ягоди!!! Такова ухание, такава нежна сладост се разля у нас вчера! Позовах се на рецепта от тетрадката на баба и дори не си позволих да намуша разни подправки и аромати, както правя обикновено ;) Исках да усетя ягодовата магия в чистия й вид :) Искате ли една такава филийка?! :) Ама точно тази… вече я изядох… :)

 2. traiana says:

  Разкошен, ароматен,приказен:)

  • TiKi says:

   Ох, тъкмо изядох втора филийка с него… Аз, която не обичам сладки неща и рядко посягам към хляб! С дебел слой масло… ммммм :)

 3. Тики, а ти да не би да си дъщеря на слънцето…. Може ли толкова лято да си събрала на тези снимки – и светлинка, и топлинка, и цветове, и ягодки, и прекрасен конфитюр… Направо думи нямам…
  Всичко е чудесно, да знаеш! Да ти е много сладко, хапвай си с удоволствие още повече филийки. :)
  Хубава вечер, Тики!

  • TiKi says:

   Гери Гери!… :) Дъщеря на Слънцето съм, да, но то тази година нещо се отнася към мен като мащеха (бащех ли е в мъжки род?! :D ). Обичам да снимам под лъчите му, но да не ти обяснявам как се дебнем! Зимата и пролетта, че и началото на лятото, са толкова необичайно облачни във Франция, че Филип често казва, че за да видим слънцето тази година, трябва да се качим на самолет :D :D :D
   Благодаря ти, Сладкодумке, за хубавите думи :) Имам усещането, че тази вечер ще си забъркам от конфитюра и в киселото мляко вместо мед! Много ми се услажда нещо :)
   Хубава вечер :) :*

 4. Pingback: Ягодово сирене - cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


2 + едно =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *