Черешки

Черешки Черешки

Черешки
По рецепта на баба

Продукти (за около 28 черешки):

80 гр масло
½ ч.ч. пудра захар
1 белтък*
Червена сладкарска боя
½ ч.ч. смлени орехи
20-25 бисквити Еверест мляко (баба правеше с Добруджа)
1 с.л. ром
Ванилия

Двойни борови иглички

* Яйцето може да се подмени с мед или някакво сладко

Приготвяне:

В дълбока купа се разбиват маслото и пудрата захар. Когато се получи гладък крем, се пуска белтъкът. Отново се разбива, докато сместа го поеме. Следват 7-8 капки червена боя и смлените фино орехи. Разбърква се добре. Ако цветът не е достатъчно червен, се добавя още малко боя. Накрая се изсипват смлените бисквити и ромът. Бърка се до получаването на гъсто твърдо тесто.

Ако е твърде сухо, се добавя прясно мляко. Ако стои рядко, се добавят още бисквити (на мен не ми останаха и използвах любимата си смес за кисело мляко от овесени трици, млени печени лешници и пшеничен зародиш, което придаде на черешките много приятен дъх).

От сместа се оформят топчета колкото черешка, които се овалват в бяла кристална захар. Две по две се съединяват с двойна борова игличка и поднасят.

This entry was posted in Десерти and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Черешки

  1. TiKi says:

    Нещо от детството, нещо на баба :) Правеше ми такива за рождените дни с приятелчетата. И за тези черешки (както за доматените черешки) търсих клечки от бор с куче следотърсач миналото лято. Донесох си от някъде-по-път между Русе и София :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


× три = 21

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *