Пукана туршия

Пукана туршия 1024x681 Пукана туршия

Пукана туршия
По рецепта на баба

Продукти за 1 буркан от 800 мл:

1 кг червени месести чушки
60 гр оцет
2 с.л. захар
1 равна с.л. сол
2 с.л. олио
2 дафинови листа
10-12 зрънца черен пипер
По 3-4 стръка пресен магданоз и керевиз
2 скилидки чесън

Приготвяне:

Продуктите от списъка се умножават според търсения брой буркани. Във всеки един от тях се налива посочената доза оцет, а в него се разбъркват захарта, солта и олиото, добавят се пиперчетата и начупените дафинови листа.

Чушките се измиват, подсушават и почистват от семе и дръжки. Опърлят се от всички страни в чушкопек, грил-тиган или фурна (на функция грил), колкото да станат петнисти, леко да омекнат, но люспата все още да не се отделя.

Докато чушките са още врели, се редят хоризонтални в бурканите, като между тях се редят колела чесън и листа магданоз и керевиз. Притискат се с дъвено чукче, докато се напълни бурканът. Не се налива никаква вода.

Бурканите се затварят плътно и обръщат с капачките надолу. На другия ден се изправят и прибират на хладно. Изчаква се поне 10 дена, преди пуканата туршия да се дегустира.

This entry was posted in Туршии and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Пукана туршия

  1. TiKi says:

    От 3 дни се опитвам да снимам тази туршия, за да ви я представя и времето навън все е свъсено (т.е. няма светлина за снимки). На моменти ръми, на моменти вали, на моменти полива обилно. И всичко е гарнирано с мрак и до-обедна мъгла. По едно време вчера, обаче, се усмихна за кратко и се разтичах. Сценка, „рефлектор”, фотоапарат, буркан и вилица (за да извадя фотомодела), магданоз от двора за украса. Всичко готово за нула време, но… но не мога да отворя буркана!! Напъвам, бутам, дърпам, кърпа взех, почуквах го тук и там, даже с дръжка започнах да ръчкам капачката. Не се отваря и не се отваря!!! И не знам кого да помоля наоколо с мъжка сила. Докато се чудех, слънцето се скри и не се върна. Премеждия!!!… Филип ми я отвори вечерта, като и той се измъчи ;) Туршията определено си струва усилията, неслучайно баба и дядо я правеха всяка есен. Докато има чушки на пазара, вдъхновете се! :)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


7 − шест =

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *