Сладко от зелени смокини

Сладко от зелени смокини Сладко от зелени смокиниСладко от зелени смокини

Продукти:

1 кг дребни зелени смокини
600 мл вода
1 кг захар
Сокът на ½ лимон
3-4 листа индрише
2 праха ванилия

Приготвяне:

Смокините се измиват, дръжките се подрязват и всяка на надупчва с вилица. В дълбока тенджера се кипват с вода, която да ги покрива. Щом заврат, се пуска парченце син камък (не по-голямо от зрънце бахар) и се отчитат 15 минути. Водата се изхвърля, а смокините се изплакват добре в гевгир. Отново се кипват за 15 минути и изплакват. Процедурата се повтаря още веднъж. След нея смокините се измиват много внимателно и се изцеждат.

В друга тенджера се прави сироп от водата и захарта. Преди да се сгъсти, се пускат смокините. Разбърква се. Вари се със средни мехурчета, докато сладкото започне да се сгъстява. Добавят се индришето, сокът от лимон, ванилията. Вари се до пълно сгъстяване. С капка върху студена чиния се проверява гъстотата. Ако не се разтича, сладкото е готово. Разлива се в буркани. Затварят се стегнато с капачки и се обръщат надолу с капачката. Оставят се така до пълно изстиване.

След отваряне, сладкото от зелени смокини се съхранява в хладилник.

This entry was posted in Десерти and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Сладко от зелени смокини

  1. TiKi says:

    Това сладко, както и мармаладът от шипки, са най-уникалните за България сладка за мен! :) Не съм яла другаде такава плодова магия в бурканче!

  2. Pingback: Шоколадова торта със сладко от зелени смокини - cOOking TiKicOOking TiKi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


+ 3 = шест

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *