Квасен хляб с орехи и фурми

Квасен хляб с орехи и фурми 3 R 1024x657 Квасен хляб с орехи и фурмиКвасен хляб с орехи и фурми

Продукти:

250 гр ръжено брашно
250 гр брашно от спелта
150 гр активен квас (рецепта)
5 с.л. пшеничен зародиш
4 шепи орехи
10 фурми
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар

Приготвяне:

Брашната се пресяват и смесват в купа, като ¼ се запазва за доомесване. Добавят се солта, счуканите орехи, фурмите (на парченца) и пшеничният зародиш.

150 гр жив квас се разрежда със захарта и хладка вода. Излива се в средата на купата със суха смес. Долива се още малко хладка вода (към половин чаша). Замесва се тежко, но меко тесто. Оформя се на топка, оставя се в купата, покрива се с брашно, след това с прозрачно фолио и кърпа. Оставя се на топло място да втасва кротко със своя си ритъм. Отнема от 6 до 8 часа. След като втаса, може да се прибере в хладилника, в случай, че не е момент да се пече. На следващия ден се оставя да отдъхне на стайна температура, около 1-2 часа.

 Квасен хляб с орехи и фурми R 1024x683 Квасен хляб с орехи и фурми

Втасалият хляб се премесва отново. Придава му предпочитана форма, може да се украси с остър нож. Слага се да се пече на 210°С за около 10-15 минути, след което фурната се намалява до 180°С. Около 50-60 минути по-късно квасеното хлебче е готово. С излизането от фурната се слага да се охлади върху решетка.

В случай, че хлябът е повече от нуждата, хитринка е да се замрази част от него, докато е съвсем пресен (същия ден). Размразен до 3 седмици по-късно, е все така изненадващо пресен. Но не трябва да се чака повече от този срок. След него се променя, пак е вкусен, но не като изпечен днес.

This entry was posted in Тестени and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


× 3 = двайсет четири

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *